Информация

информация за продуктите ни

Информация

От подовите покрития до луксозните мебели - дървесните плочи от дълго време са материал номер едно при обзавеждането на дома и офиса.
Те са толкова разнообразни по вид и структура, че могат да се прилагат във всички области - от строителството до производството на мебели.
Преработват се лесно, а при правилна употреба почти не се деформират.
Въпреки тяхното многообразие дървесните плочи могат да бъдат подразделени на пет основни групи:

  • Дървесно влакнести плочи – ДВП или Фазер
  • Плочи от дървесни частици – ПДЧ или Талашит
  • Дървесно влакнести плочи със средна плътност МДФ
  • Плочи от ориентирани частици – OSB
  • Слоести дървесни плочи - Шперплат

Слоестите дървесни плочи, наричани още шперплат, се състоят от няколко слоя фурнир, слепени с подходящо лепило, като направлението на влакната на всеки два съседни слоя е перпендикулярно. Той се произвежда от тополова, букова, иглолистна или комбинирана дървесина с лепилна връзка фенолформалдехидна смола, придаваща му висока водоустойчивост и гарантира защитеност от атмосферни вличния и микроорганизми. Перпендикулярното разположение на влакната на всеки два съседни слоя фурнир уравновесява вътрешните напрежения от силите на съсъхване, което е голямото преимущество на този материал. Якостта на огъване и на опън на шперплата е доста по-висока отколкото на плочите от дървесни частици.


Плочите от дървесни влакна се получават чрез пресоване на фини дървесни частици с вода или лепило под високо налягане. Плочите от дървесни влакна се класифицират и по структурата на напречното си сечение на еднослойни, трислойни и многослойни. Според вида и особеностите на лицевите си повърхности - на ДВП с една или с две гладки повърхности, шлайфани, перфорирани, фурнировани, ламинирани, лакирани, с пластмасови покрития и др.

Плочите от дървесни частици са от по-едри стърготини, свързани с лепила. Те се класифицират: в зависимост от степента на уплътняване те биват с ниска, средна и висока плътност, в зависимост от строежа по напречно сечение - на еднослойни, трислойни, плочи с безстепенен структурен преход по дебелина. Най-често употребяваните плочи от дървесни частици са трислойните. Средният им слой е от по-груби, а двата по-тънки повърхностни слоя - от по-фини и плътно пресовани частици.

Плочите от дървесни влакна със средна плътност са от по ситни частици слепени с лигнин и парафин. Плътността е в много широки граници: от 450 kg/m3 до около 1100 kg/m3. MDF с по-висока плътност е по-лесен за обработка. Това се изразява в лесното му фрезоване и шлайфане, както и достигане на по-добри повърхности при лакиране.

Плочите от ориентирани частици наричани още OSB се се различават от другите продукти от дървесни частици, защото дългите парченца в състава на платната са ориентирани напречно на съседните слоеве. Te се произвеждат от 100% иглолистна дървесина. Наслагването на фурнирни частици (95 mm / 0.65 mm) гарантират стабилността на размерите и висока механична устойчивост.

Свържете се с нас

Адрес

Варна - Промишлена зона Планова 925, Кръстовище Метро, срещу Технополис

Работно време

Делнични дни: 08:30 - 17:30
Събота: 09:00 - 12:00
Неделя: почивен ден

Телефони

052* / 30 - 40 - 30
0888 / 57 - 12 - 22
0888 / 34 - 03 - 17
0885 / 69 - 34 - 56

Социална медия

E-mail: sekvoyabg@abv.bg
Skype: sekvoa
Facebook: sekvoya